Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, προχώρησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.
Δείτε: «Ένα προμελετημένο έγκλημα»: Κινδυνεύει με αναστολή λόγω υποστελέχωσης το τμήμα πήξης Βενιζελείου
Συγκεκριμένα, με αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει το Τμήμα Πήξης και Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Βενιζελείου, μετά τη συνταξιοδότηση της συντονίστριας διευθύντριας του τμήματος.
Αν και υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της διοίκησης του Νοσοκομείου για την συνταξιοδότησή της και ήταν γνωστό το πρόβλημα υποστελέχωσης του τμήματος, αλλά και ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας, δεν υπήρξε πρόβλεψη προς αποφυγή αυτού του ενδεχομένου.
Το συγκεκριμένο τμήμα Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, είναι το μοναδικό το οποίο υπάρχει σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης και παρακολουθεί ετησίως 6.000 ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, από όλη την υγειονομική Περιφέρεια.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες ότι σκόπιμα απαξιώνεται το τμήμα, καθώς αποτελεί κυβερνητική επιλογή η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και η απαξίωση του ΕΣΥ γενικότερα.
Στην περίπτωση αναστολής, το πλήθος ασθενών με προδιάθεση σε αιμορραγικά ή θρομβωτικά επεισόδια, ασθενείς με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α. δεν θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε πλήρη ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και να αξιολογούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσιο νοσοκομείο του νησιού και θα αναγκαστούν να πληρώσουν αδρά από την τσέπη τους, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Για τους λόγους αυτούς οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του τμήματος και αν ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για το Νέο ΕΣΥ προβλέπει την αναστολή λειτουργίας του τμήματος.